Pieczone żeberka w kapuście z tartym jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybki sposób na smaczny, jednogarnkowy obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg mięsnych żeberek
    1 kg kiszonej kapusty
    300g wędzonego boczku
    duże jabłko
    duża cebula
    2 łyżeczki papryki wędzonej
    4 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki oleju
    2 łyżeczki granulowanego czosnku
    łyżka majeranku
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone żeberka w kapuście z tartym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, do oleju dodać paprykę, sos sojowy,czosnek, sól i pieprz, wymieszać, natrzeć żeberka, odstawić.
  • 2. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, odcisnąć, pokroić, dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, wymieszać.
  • 3. Boczek pokroić w plastry, wyłożyć dno naczynia do zapiekania.
    Na boczek wyłożyć większą część kapusty, na kapustę żeberka, lekko wcisnąć, równo rozłożyć resztę kapusty.
    Cebulę pokroić w kostkę, jabłko zetrzeć na grubej tarce, rozsypać na wierzchu, przykryć folią aluminiową, piec około 90 minut w 200*C, po tym czasie zdjąć folię, lekko odkryć żeberka i piec jeszcze około 60 minut, do zrumienienia się kapusty i miękkości mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować