Pieczone żeberka w kapuście z tartym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, do oleju dodać paprykę, sos sojowy,czosnek, sól i pieprz, wymieszać, natrzeć żeberka, odstawić.
2.Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, odcisnąć, pokroić, dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, wymieszać.
3.Boczek pokroić w plastry, wyłożyć dno naczynia do zapiekania.
Na boczek wyłożyć większą część kapusty, na kapustę żeberka, lekko wcisnąć, równo rozłożyć resztę kapusty.
Cebulę pokroić w kostkę, jabłko zetrzeć na grubej tarce, rozsypać na wierzchu, przykryć folią aluminiową, piec około 90 minut w 200*C, po tym czasie zdjąć folię, lekko odkryć żeberka i piec jeszcze około 60 minut, do zrumienienia się kapusty i miękkości mięsa.
Komentarze