Żeberka w glazurze miodowej zapiekane pod serem

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszne, soczyste mięsko z nutą słodyczy

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1,3 mięsistych żeberek
    2 spore cebule
    przyprawy do mięsa:
    sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek
    składniki na glazurę :
    łyżka sosu teriyaki, 1/2 łyżki płynnego miodu
    1łyżka pikantnego ketchupu, 2łyżki oleju
    łyżeczka papryki słodkiej
    po szczypcie papryki ostrej, gałki muszkatołowej, imbiru
    400 ml dowolnego bulionu
    200 g tartego sera żółtego
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Żeberka w glazurze miodowej zapiekane pod serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić, natrzeć przyprawami, ostawić na 2 godziny, później każdy kawałek wypędzlować gotową marynatą.
    Dno brytfanki skropić olejem, całe wyłożyć plastrami cebuli, posolić, na cebuli poukładać kawałki mięsa, zalać połową bulionu i wstawić do piekarnika.
    Piec w temperaturze 180 stopni ok. 70 minut, w połowie pieczenia wlać resztę bulionu i piec bez pokrywy, przed wyłączeniem posypać całość tartym serem i jeszcze chwilę podpiec do rozpuszczenia sera.


    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować