Pieczone wegetariańskie krokiety - soczewicowe z kalafiorem, papryką, porem i twarogiem

0 (0 ocen)

Krokiety bardzo pożywne, ze sporą dawką cennych składników odżywczych. Potrawa skierowana zarówno do dbających o linię, jak i Wegetarian, czy osób będących na diecie bezglutenowej. Pyszne i zdrowe. Polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy w połówkach (200 g) - nie wymagająca moczenia, gotowa w 10 min
    1/2 średniego kalafiora (250 g)
    1 średnia czerwona papryka (150 g)
    15 cm-owy kawałek pora
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    250 g twarogu półtłustego 4%
    3 szklanki wody
    2 jajka
    3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
    2 łyżeczki curry
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone wegetariańskie krokiety - soczewicowe z kalafiorem, papryką, porem i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone wegetariańskie krokiety 1. Kalafior oczyścić i drobno pokroić, pozbawioną nasion paprykę pokroić w kostkę, oczyszczonego pora i obrany czosnek posiekać. Rozdrobnione składniki przełożyć do garnka, wsypać soczewicę i curry, całość zalać wodą. Gotować ok. 30 min, aż powstanie swoista papka, a nadmiar płynu wyraźnie odparuje. Wystudzić.
  • Pieczone wegetariańskie krokiety 2. Do warzyw dodać ser i natkę pietruszki. Wbić jajka, wsypać mąkę. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
  • Pieczone wegetariańskie krokiety 3. Z masy uformować 24 krokiety i przełożyć je do formy (26 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Pieczone wegetariańskie krokiety 4. Piec ok. 40 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno (np. z sosami typu dip).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować