Krokiety bardzo pożywne, ze sporą dawką cennych składników odżywczych. Potrawa skierowana zarówno do dbających o linię, jak i Wegetarian, czy osób będących na diecie bezglutenowej. Pyszne i zdrowe. Polecam!
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy w połówkach (200 g) - nie wymagająca moczenia, gotowa w 10 min
1/2 średniego kalafiora (250 g)
1 średnia czerwona papryka (150 g)
15 cm-owy kawałek pora
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 g twarogu półtłustego 4%
3 szklanki wody
2 jajka
3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki curry
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Pieczone wegetariańskie krokiety - soczewicowe z kalafiorem, papryką, porem i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior oczyścić i drobno pokroić, pozbawioną nasion paprykę pokroić w kostkę, oczyszczonego pora i obrany czosnek posiekać. Rozdrobnione składniki przełożyć do garnka, wsypać soczewicę i curry, całość zalać wodą. Gotować ok. 30 min, aż powstanie swoista papka, a nadmiar płynu wyraźnie odparuje. Wystudzić.
2.Do warzyw dodać ser i natkę pietruszki. Wbić jajka, wsypać mąkę. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
3.Z masy uformować 24 krokiety i przełożyć je do formy (26 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
4.Piec ok. 40 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno (np. z sosami typu dip).
Komentarze