Pieczone warzywa z tymiankiem

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Super przystawka do której możemy użyć takich warzyw jakie lubimy bądź akurat mamy pod ręką, kombinacji jest więc wiele.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 małych marchewek
    1 czerwona papryka
    2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
    3 cukinie
    10 czerwonych ziemniaków (małych)
    10 brukselek
    1 czerwona cebula

    Marynata:
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki oleju
    1 łyżka tymianku
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu

    Duża forma
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone warzywa z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę pod gotować w wodzie na półmiękko. Pozostałe warzywa obrać - jeśli potrzeba pokroić na mniejsze części i przełożyć do dużej miski.
  • 2. Składniki marynaty dokładnie wymieszać i dodać do warzyw wymieszać tak aby marynata pokryła warzywa, odstawić na ok. 15 minut.
  • 3. Warzywa wyłożyć na dużą formę wysmarowaną olejem, warzywa powinny być ułożone w jedną warstwę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut po tym czasie delikatnie odwrócić warzywa na drugą stronę, wstawić do piekarnika na następne 15 minut. Podawać zaraz po upieczeniu.

Porady

Długość pieczenia będzie zależała od typu warzyw jakie użyjemy. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować