Pieczone warzywa z dressingiem koperkowym

0 (0 ocen)

Warzywa idealne jako dodatek do obiadu lub na lekką kolację.

Składniki:

  • 2-3 cukinie
    4 marchewki
    spory kawałek selera
    1/2 łyżeczki cynamonu
    olej rzepakowy
    mielona ostra papryka

    dressing:
    1/2 pęczka świeżego koperku (można użyć w zastępstwie suszonego)
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sok z 1/4 cytryny
    sól do smaku

Pieczone warzywa z dressingiem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie oraz marchewki tniemy w plasterki, seler - w kosteczkę.
    Koperek drobno siekamy.
  • 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Smarujemy olejem rzepakowym. Układamy na niej warzywa. Polewamy je delikatnie olejem i posypujemy cynamonem. Doprawiamy mieloną ostrą papryką.
    Warzywa pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 30 minut.
  • 3. Upieczone warzywa polewamy dressingiem zrobionym z wymieszanych ze sobą składników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy