Pieczone udka z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najczęściej przygotowuję do udek marynatę na bazie oliwy z oliwek, czosnku, świeżych ziół np. bazylii, koperku lub pietruszki. Nacieram udka dzień wcześniej, aby przez noc się zamarynowały, nabrały fajnego aromatu, a następnego dnia tylko wstawiam je do piekarnika! : )

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 udka (dramstiki) z kurczaka
    4 ząbki czosnku
    5 świeżych listków bazylii + kilka do dekoracji po upieczeniu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    szczypta soli i pieprzu
    2 marchewki pokrojone w kostkę
    1/3 puszki groszku
    czarne oliwki
    łyżeczka sezamu ( po upieczeniu )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka 1. Przynajmniej godzinę wcześniej przygotowujemy marynatę do udek. W miseczce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią, papryką słodką. Udka myjemy,układamy np. w plastikowym zamykanym pojemniku, wlewamy marynatę, nacieramy nią udka, zamykamy pojemnik. Po minimum godzinie (ja zwykle przygotowuję sobie tak udka dzień wcześniej) przekładamy udka do foremki lub naczynia żaroodpornego. Do niego wkładamy również posiekaną w kostkę marchewkę, groszek oraz czarne oliwki. Piec około 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać je lekko sezamem i udekorować listkami bazylii.

Porady

Najczęściej przygotowuję do udek marynatę na bazie oliwy z oliwek, czosnku, świeżych ziół np. bazylii, koperku lub pietruszki. Nacieram udka dzień wcześniej, aby przez noc się zamarynowały, nabrały fajnego aromatu, a następnego dnia tylko wstawiam je do piekarnika! : )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować