Pieczone udka z ryżem

5 (187 ocen)

  • 30 min

Wspaniała potrawa na obiad ale także na wieczorne przyjęcie z przyjaciółmi

  • 30 min

Składniki:

  • Marynata:
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - 4 ząbki czosnku
    - sól
    -pieprz
    -papryka słodka mielona

    Zalewa:
    - 4 szklanki wody
    - 1/2 łyżeczki pieprzu
    - 2 łyżki vegety
    - 2 łyżki papryki
    - 1łyżka cukru
    - 6 łyżek keczupu łagodnego
    - 1/2 kostki margaryny

    - 4 udka lub podudzia, w zależności kto co lubi
    - 2 szklanki ryżu
    - 1 cebula
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Pieczone udka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata : mięso oprószamy solą, pieprzem i papryką. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa, a na końcu dodajemy oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie nacieramy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  • Pieczone udka z ryżem 2. W naczyniu żaroodpornym wsypujemy ryż i zalewamy go wodą. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do ryżu z wodą. Do miseczki wsypujemy pieprz, vegete, paprykę, cukier, keczup i wszystko dokładnie mieszamy. Na ryż z wodą układamy mięso zalewamy je zalewą i wkrawamy plastry margaryny między mięso. Zapiekamy 80 minut w 180 stopniach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować