4 ćwiartki z kurczaka
kilo pieczarek
sól
olej
pół saszetki ostrej papryki
pół szklanki wody
trochę czosnku granulowanego
ulubione zioła (u mnie - majeranek)
Ćwiartki ze smażonymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ćwiartki oprószyć solą, czosnkiem i papryką, włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać 0,5 szklanki wody i piec 1,5 h pod przykryciem w 180 stopniach. (można trochę krócej - ja lubię jak kurczak sam odchodzi od kości :) )
2.Pieczarki umyć i wrzucić na rozgrzaną patelnię aby odparowały z wody. Gdy odparują, wlać trochę oleju i je usmażyć. Doprawić solą i ulubionymi ziołami.
3.Kurczaka w trakcie pieczenia polewać sosem, który się wytopi aby był soczysty.
4.Upieczonego podawać z pieczarkami i np. ziemniakami.
Komentarze