ĆWIARTKI ZE SMAŻONYMI PIECZARKAMI

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne i niedrogie danie obiadowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • DLA 4 OSÓB

    4 ćwiartki z kurczaka
    kilo pieczarek
    sól
    olej
    pół saszetki ostrej papryki
    pół szklanki wody
    trochę czosnku granulowanego
    ulubione zioła (u mnie - majeranek)
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ćwiartki ze smażonymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki oprószyć solą, czosnkiem i papryką, włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać 0,5 szklanki wody i piec 1,5 h pod przykryciem w 180 stopniach. (można trochę krócej - ja lubię jak kurczak sam odchodzi od kości :) )
  • 2. Pieczarki umyć i wrzucić na rozgrzaną patelnię aby odparowały z wody. Gdy odparują, wlać trochę oleju i je usmażyć. Doprawić solą i ulubionymi ziołami.
  • 3. Kurczaka w trakcie pieczenia polewać sosem, który się wytopi aby był soczysty.
  • 4. Upieczonego podawać z pieczarkami i np. ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować