Pieczone udka w sosie miodowo-musztardowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mięso z kurczaka z wyraźnym smakiem musztardy i miodu – jak dla mnie niezastąpiona kompozycja smaków, którą trudno zastąpić. Takiego kurczaka trzeba spróbować!!!

  • 60 min

Składniki:

  • 6 szt udek
    4 łyżki płynnego miodu
    1 łyżeczka octu winnego
    190 g musztardy delikatesowej
    2 łyżki oleju kujawskiego pomidory, czosnek, bazylia
    słodka papryka
    sól i pieprz
    1/2 szklanki bulionu np drobiowego
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka w sosie miodowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i dzielimy na połowę, posypujemy z każdej strony papryką, solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy sos: musztardę, miód, olej, ocet, które dokładnie ze sobą łączymy. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, smarując każdy kawałek sosem, na końcu całość, zalewamy delikatnie bulionem. Przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywę naczynia i pieczemy, aż mięso nam się delikatnie zrumieni.
  • 2. Podajemy posypane świeżo siekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Miód Musztarda Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować