Pieczone udka rozmarynowo - czosnkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Proste w przygotowaniu , cudnie pachnace podczas pieczenia , smakuja wysmienicie . Polecam !

  • 2 godz.

Składniki:

  • Skladniki dla 6 osob :

    * 6 udek lub cwiartek z kurczaka
    * 6 galazek rozmarynu
    * 3 zabki czosnku
    * sol,pieprz, slodka papryka w proszku
    * 4 lyzki oleju
    * 2 cebule
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka rozmarynowo - czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka najlepiej zamarynowac dzien wczesniej , wspaniale wtedy przejda ziolami i czosnkiem
  • 2. Rozmaryn rozetrzec w rekach , aby uwolnic olejki eteryczne . Mozna rowniez posiekac na drobniejsze kawalki.
    Czosnek posiekac lub przecisnac przez praske.
    W misce wymieszac sol (okolo 2 plaskich lyzeczek ) , pieprz swiezo zmielony (okolo pol lyzeczki plaskiej ) , papryke slodka (pol lyzeczki) ,rozmaryn i czosnek.
  • 3. Udka / cwiartki umyc , osuszyc i dokladnie natrzec marynata , nakryc i odstawic w chlodne miejsce na noc .
    Na godzine przed pieczeniem wyjmujemy z lodowki , aby nabraly temperatury pokojowej.
    Udka ukladamy na blasze a pomoiedzy udkmi ukladamy pokroiona w cwiartki cebule .
  • 4. Udka pieczemy w nagrzanym piekarniku :

    Termobieg : 180 st okolo 55- 60 minut
    Gora dol grzanie bez termobiegu : 195- 200 st przez 60 minut

Porady

Czas pieczenia jeste uzalezniony od wielkosci udek/ cwiartek i mniejsze , tym krocej pieczemy . Najlepiej zdac sie na intuicje lub wyjac jedno udko i sprawdzic , czy nam odpowiada .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować