Pieczone udka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym.

4.5 (153 ocen)

Takiego kurczaka po prostu trzeba skosztować.

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg pałek z kurczaka
    1/4 szklanki płynnego miodu
    1/4 szklanki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
    2 łyżki ostrej musztardy
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    1 cebula(w piórka)
    kilka gałązek świeżego rozmarynu
    sól/pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek zmiażdżyć.
    Miód, musztardy, olej, ocet, sól i pieprz wymieszać ze sobą
    Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem tak, by dokładnie były nim pokryte. Przełożyć cebulą, czosnkiem i rozmarynem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C (pałki można przykryć folią aluminiową jeśli naczynie żaroodporne nie ma pokrywki). Piec przez 30-40 minut.
    Po upływie 30-40 minut zdjąć folię, ponownie podlać powstałym sosem i dopiekać jeszcze 15-20 minut do zarumienienia się skórki.
    Podawać z ziemniaczkami lub jako kolację z pieczywem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować