Pieczone uda z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uda umyć , natrzeć czosnkiem, posypać ostrą papryką i polać octem balsamicznym. Odstawić do lodówki na około godzinę. Na rozgrzaną na patelni oliwę dać mięso i dusić aż zmięknie, podlać niewielką ilością wody aby zrobił się wywar.
Fasolkę szparagową, kalafiora i ziemniaki podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem ząbka czosnku.
Do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią lub papierem do pieczenia wkładamy cebulę, paprykę, kapustę, podgotowaną fasolkę szparagową, kalafiora i ziemniaki (posypujemy przyprawą). Następnie układamy uda i polewamy wszystko wywarem pozostałym z uduszonych ud. Całość przyprawiamy pieprzem, ostrą papryką i posypujemy zieloną pietruszką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 min. Na tarce ścieramy ser i 2 ząbki czosnku . Następnie posypujemy całość startym żółtym serem z czosnkiem i pozostawiamy w piekarniku aż ser się rozpuści.
Komentarze