Pieczone uda z warzywami

5 (2 ocen)

Wyjątkowy obiad :)

Składniki:

  • • 5-6 ud(udek) z kurczak (bez skóry),
    • 8 małych ziemniaków,
    • 1 marchewka,
    • Kilka różyczek kalafiora,
    • ¼ papryki żółtej,
    • 10-15 dag fasolki szparagowej,
    • ½ małej czerwonej kapusty,
    • 1 średnia cebula,
    • 5 ząbków czosnku,
    • przyprawa do ziemniaków,
    • oliwa,
    • pieprz, sól, ostra papryka do smaku,
    • 3-4 łyżki octu balsamicznego,
    • żółty ser,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone uda z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe 1. Uda umyć , natrzeć czosnkiem, posypać ostrą papryką i polać octem balsamicznym. Odstawić do lodówki na około godzinę. Na rozgrzaną na patelni oliwę dać mięso i dusić aż zmięknie, podlać niewielką ilością wody aby zrobił się wywar.
    Fasolkę szparagową, kalafiora i ziemniaki podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem ząbka czosnku.
    Do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią lub papierem do pieczenia wkładamy cebulę, paprykę, kapustę, podgotowaną fasolkę szparagową, kalafiora i ziemniaki (posypujemy przyprawą). Następnie układamy uda i polewamy wszystko wywarem pozostałym z uduszonych ud. Całość przyprawiamy pieprzem, ostrą papryką i posypujemy zieloną pietruszką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 min. Na tarce ścieramy ser i 2 ząbki czosnku . Następnie posypujemy całość startym żółtym serem z czosnkiem i pozostawiamy w piekarniku aż ser się rozpuści.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować