Zapraszam na lekkie i pyszne pieczone szaszłyki z polędwiczek z piersi kurczaka. Można je również usmażyć na grillu lub patelni grillowej. Polecam z surówką ze świeżych warzyw.
3 godz.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
500 g polędwiczek z kurczaka
1 łyżka przyprawy do szaszłyków
1 łyżeczka curry
kilka listków świeżego rozmarynu (można pominąć)
2 łyżki oleju rzepakowego
3 patyczki do szaszłyków
Pieczone szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki z kurczaka opłukujemy wodą i osuszamy. Następnie przekładamy do miski, dosypujemy przyprawy, porwany na drobne części rozmaryn i wlewamy olej. Mieszamy dokładnie tak aby mięso pokryło się równo przyprawami i olejem. Przykrywamy miskę woreczkiem i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik. Mięso wyjmujemy z lodówki i nabijamy je na patyczki jak harmonijkę. Gotowe szaszłyki układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Co 10 minut wyjmujemy szaszłyki z piekarnika i obracamy aby równomiernie upiekły się z każdej strony. Podajemy jeszcze gorące ze świeżymi warzywami. Smacznego
Komentarze