Pieczone szaszłyki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na lekkie i pyszne pieczone szaszłyki z polędwiczek z piersi kurczaka. Można je również usmażyć na grillu lub patelni grillowej. Polecam z surówką ze świeżych warzyw.

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
    1 łyżka przyprawy do szaszłyków
    1 łyżeczka curry
    kilka listków świeżego rozmarynu (można pominąć)
    2 łyżki oleju rzepakowego
    3 patyczki do szaszłyków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki z kurczaka opłukujemy wodą i osuszamy. Następnie przekładamy do miski, dosypujemy przyprawy, porwany na drobne części rozmaryn i wlewamy olej. Mieszamy dokładnie tak aby mięso pokryło się równo przyprawami i olejem. Przykrywamy miskę woreczkiem i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
    Rozgrzewamy piekarnik. Mięso wyjmujemy z lodówki i nabijamy je na patyczki jak harmonijkę. Gotowe szaszłyki układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Co 10 minut wyjmujemy szaszłyki z piekarnika i obracamy aby równomiernie upiekły się z każdej strony. Podajemy jeszcze gorące ze świeżymi warzywami. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Polędwiczki z kurczaka Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować