Pieczone śliwki z kremem i kruszonką cynamonową

4.49 (191 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Deser pachnący jesienią. Nie jest trudny, jednak jego wykonanie wymaga trochę czasu. Pieczone śliwki z cynamonem to połączenie genialne w swej prostocie. Do tego delikatny krem na bazie żółtek i rumu, a całość uwieńczona chrupiącą, cynamonową kruszonką. Coś wspaniałego!

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Pieczone śliwki:
    500 g śliwek, przepołowionych i wypestkowanych
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Kruszonka:
    35 g mąki pszennej
    25 g masła
    25 g cukru
    1 łyżeczka cynamonu

    Krem:
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki rumu
    1 szklana śmietany 30% lub 36%
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Pieczone śliwki z kremem i kruszonką cynamonową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (do góry rozcięciem), posypać 1/2 łyżeczki cynamonu i piec w 180 °C przez ok 25 minut (muszą być miękkie). Zostawić do wystudzenia.
  • 2. Następnie należy przygotować kruszonkę. Niedużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do momentu uzyskania grudkowej konsystencji. Wysypać ją na przygotowaną blachę i piec ok 10 minut w 180 °C (aż się zarumieni). Zostawić do wystudzenia.
  • 3. Czas na krem. Żółtka umieścić w dużej, szklanej misce i roztrzepać na najniższych obrotach miksera. Zwiększyć obroty i stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając- masa powinna wyraźnie zwiększyć swoją objętość i zrobić się jaśniejsza (ok 4-5 minut). Do garnka nalać odrobinę wody (ok 1-2 cm) i zagotować. Zmniejszyć ogień i włożyć na wierzch miskę z żółtkami, tak aby jej dno nie dotykało wody (bo zrobi się jajecznica!). Dodać rum i ciągle ubijać krem nad kąpielą wodną (ok 4-5 minut). Schować do lodówki na 10 minut.
  • 4. Śmietanę ubić na sztywno. Wyjąć krem, dodać do niego połowę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Dodać resztę śmietany i jeszcze raz wymieszać.
  • 5. Przygotować 4 szklanki. Na dno każdej ułożyć po równo śliwki (zostawić 4 do dekoracji). Śliwki przykryć kremem i całość schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
    Przed podaniem wysypać na wierzch kruszonkę i udekorować śliwkami.
    Smacznego !

Porady

Jeżeli chcecie spotęgować jesienne aromaty, do śliwek możecie dodać przed upieczeniem miód lub rum !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować