1 kg skrzydełek z kurczaka
1 ząbek czosnku
3 cebule ( 1 do marynaty , a 2 do pieczenia ze skrzydełakmi)
100 ml coli
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżka musztardy
2 łyżki ketchupu łagodnego
1 łyżka miodu
pieprz- do smaku
sól-do smaku
papryka mielona słodka do smaku
1 mała limonka pokrojona w plasterki
Pieczone skrzydełka w marynacie z coli i miodu z limonkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka oczyszczamy.
Czosnek przepuszczony przez praskę.
Czosnek mieszamy z z drobno posiekaną 1 cebulą, musztardą, ketchupem ,miodem ,colą i przyprawami .
Powstałą marynatą oblewamy skrzydełka, i obbkładamy plasterkami limonki.
Całosc przykrywamy folią aluminiową i kładziemy do lodówkna conajmniej 2 godziny ale -im dłuzej tym lepiej.
Następnie skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym wraz z plasterkami limonki, dodajemy 2 cebule pokrojone w plasterki, polewamy pozostała marynatą i pieczemy na złoty kolor w temp 190 stopni przez około 40-50 minut.Podajemy z ulubioną surówką , smacznego:)
Komentarze