Pulpety z niespodzianką w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła myjemy i gotujemy na parze. Studzimy i dzielimy na małe różyczki. Do mięsa dodajemy jajko i namoczona, wyciśniętą bułkę. Farsz dokładnie mieszamy i przyprawiamy pieprzem i solą wedle uznania. Ja używam sporo pieprzu. Wyrabiam masę mięsną. Na rękę nabieramy trochę mięsa i rozpłaszczamy je, na środek kładziemy różyczkę brokuła i formujemy kulkę. I tak czynność powtarzamy aż skończy nam się mięso. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pulpety. na wierzch mielimy kolorowy pieprz. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut, i pieczemy w temp.180 stopni aż pulpety będą rumiane.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy obrany i posiekany czosnek. Cebulę czerwoną obieramy , myjemy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnie i smażymy razem z czosnkiem. Pomidory obieramy ze skórki miażdżymy widelcem i wlewamy na patelnię. Dodajemy również sok z pomidorów. przyprawiamy tylko solą i pieprzem i odrobina oregano. Gdy pulpety się upieką podajemy je wraz z sosem. Polecam do takich pulpetów ziemniaczki i surówkę.
Porady
Sok pomidorowy własnej roboty można zastąpić większa ilością pomidorów i dłużej smażyć.
Komentarze