Mini drobiowe pulpeciki na dwa kęsy sprawdzą się na obiad, jak i przyjęcie. Soczyste i delikatne, ale o wyrazistym aromacie skradną niejedno podniebienie. Jogurtowy sos z nutą mięty wspaniale dopełnia smak.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
400 g mielonego mięsa z indyka
jedna biała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
łyżka masła
jedna mała, sucha kajzerka + mleko do namoczenia
pół łyżeczki kminu rzymskiego
łyżeczka ziaren kolendry
pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
pół łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku (nie żałujemy i dodajemy dość obficie)
dodatkowo: kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu, jeszcze jedna cebula
SOS:
200 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
mały ząbek czosnku
kilka listków świeżej mięty i bazylii
kilka kropli soku z limonki (lub z cytryny)
po szczypcie soli i pieprzu
Pieczone pulpeciki z indyka z sosem jogurtowo-miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt przekładamy do miseczki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i sok z limonki/cytryny. Miętę i bazylię drobno siekamy i dodajemy do jogurtu. Wszystko mieszamy i odstawiamy, aby smaki się przegryzły.
2.Kajzerkę zalewamy mlekiem lub wodą i namaczamy. Musi cała nasiąknąć płynem. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na oleju. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, masło oraz przestudzoną cebulę z czosnkiem i tłuszczem, na którym się smażyły. Kajzerkę odciskamy z nadmiaru płynu i również dodajemy do mięsa. Całość zaczynamy wyrabiać dłonią. Musimy dokładnie wymasować mięso, aby wszystkie składniki się połączyły i masa była zwarta. Gdyby masa okazała się zbyt sucha,to dodajemy odrobinę płynu, w której moczyła się kajzerka, aby nieco ją rozluźnić. Mięso odstawiamy na kilka minut, aby smaki się uwolniły.
3.Naczynie żaroodporne lub dowolną blachę cienko smarujemy olejem. Z masy formujemy niewielkie pulpeciki (takie na jeden-dwa kęsy) i układamy w niewielkich odstępach w naczyniu. Cebulę kroimy w grubsze piórka i układamy pomiędzy pulpecikami. Świeży tymianek i rozmaryn rozkładamy na wierzchu. Naczynie/foremkę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut ściągamy folię, aby mięsko się delikatnie przyrumieniło.
4.Upieczone pulpeciki podajemy od razu na ciepło. Polecam również przygotować do nich grzanki, lekką sałatkę lub pieczone ziemniaczki.
Komentarze