Pieczone pulpeciki z indyka z sosem jogurtowo-miętowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mini drobiowe pulpeciki na dwa kęsy sprawdzą się na obiad, jak i przyjęcie. Soczyste i delikatne, ale o wyrazistym aromacie skradną niejedno podniebienie. Jogurtowy sos z nutą mięty wspaniale dopełnia smak.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka
    jedna biała cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    łyżka masła
    jedna mała, sucha kajzerka + mleko do namoczenia
    pół łyżeczki kminu rzymskiego
    łyżeczka ziaren kolendry
    pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
    pół łyżeczki ziół prowansalskich
    sól, pieprz do smaku (nie żałujemy i dodajemy dość obficie)
    dodatkowo: kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu, jeszcze jedna cebula
    SOS:
    200 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
    mały ząbek czosnku
    kilka listków świeżej mięty i bazylii
    kilka kropli soku z limonki (lub z cytryny)
    po szczypcie soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone pulpeciki z indyka z sosem jogurtowo-miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt przekładamy do miseczki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i sok z limonki/cytryny. Miętę i bazylię drobno siekamy i dodajemy do jogurtu. Wszystko mieszamy i odstawiamy, aby smaki się przegryzły.
  • 2. Kajzerkę zalewamy mlekiem lub wodą i namaczamy. Musi cała nasiąknąć płynem. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na oleju. Odstawiamy do przestygnięcia.

    Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, masło oraz przestudzoną cebulę z czosnkiem i tłuszczem, na którym się smażyły. Kajzerkę odciskamy z nadmiaru płynu i również dodajemy do mięsa. Całość zaczynamy wyrabiać dłonią. Musimy dokładnie wymasować mięso, aby wszystkie składniki się połączyły i masa była zwarta. Gdyby masa okazała się zbyt sucha,to dodajemy odrobinę płynu, w której moczyła się kajzerka, aby nieco ją rozluźnić. Mięso odstawiamy na kilka minut, aby smaki się uwolniły.
  • pieczone pulpety drobiowe 3. Naczynie żaroodporne lub dowolną blachę cienko smarujemy olejem. Z masy formujemy niewielkie pulpeciki (takie na jeden-dwa kęsy) i układamy w niewielkich odstępach w naczyniu. Cebulę kroimy w grubsze piórka i układamy pomiędzy pulpecikami. Świeży tymianek i rozmaryn rozkładamy na wierzchu. Naczynie/foremkę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut ściągamy folię, aby mięsko się delikatnie przyrumieniło.
  • pieczone pulpety 4. Upieczone pulpeciki podajemy od razu na ciepło. Polecam również przygotować do nich grzanki, lekką sałatkę lub pieczone ziemniaczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drób Indyk Jogurt Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować