Pieczone pomidory z kuskusem pod mascarpone

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna warzywna przystawka na gorąco. Idealna na początek każdego przyjęcia.

  • 45 min

Składniki:

  • 6 średniej wielkości pomidorów
    pół szklanki kaszki kuskus
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz ziołowy
    czarne oliwki
    1 łodyga selera naciowego
    1 szalotka, albo mała czerwona cebula
    połowa pomarańczowej papryki
    natka pietruszki
    25 dag sera mascarpone

Pieczone pomidory z kuskusem pod mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory wydrążamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kuskus posypujemy solą i pieprzem ziołowym, dodajemy łyżkę masła i zalewamy gorącą wodą. Czekamy 5 min, aż napęcznieje. Cebulę, oliwki, selera naciowego, paprykę, pietruszkę drobno kroimy. Warzywa mieszamy z kuskusem. Powstałym farszem nadziewamy pomidory. Każdego pomidora przykrywamy serkiem mascarpone. Trochę podlewamy wodą. Tak przygotowane pomidory pieczemy pod przykryciem ok 20-25 min w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni C.

Porady

Takie pomidory świetnie sprawdzają się jako przystawka jak i dodatek do głównego dania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy