Pyszna warzywna przystawka na gorąco. Idealna na początek każdego przyjęcia.
45 min
Składniki:
6 średniej wielkości pomidorów
pół szklanki kaszki kuskus
1 łyżka masła
sól
pieprz ziołowy
czarne oliwki
1 łodyga selera naciowego
1 szalotka, albo mała czerwona cebula
połowa pomarańczowej papryki
natka pietruszki
25 dag sera mascarpone
Pieczone pomidory z kuskusem pod mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory wydrążamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kuskus posypujemy solą i pieprzem ziołowym, dodajemy łyżkę masła i zalewamy gorącą wodą. Czekamy 5 min, aż napęcznieje. Cebulę, oliwki, selera naciowego, paprykę, pietruszkę drobno kroimy. Warzywa mieszamy z kuskusem. Powstałym farszem nadziewamy pomidory. Każdego pomidora przykrywamy serkiem mascarpone. Trochę podlewamy wodą. Tak przygotowane pomidory pieczemy pod przykryciem ok 20-25 min w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni C.
Porady
Takie pomidory świetnie sprawdzają się jako przystawka jak i dodatek do głównego dania.
Komentarze