Idealne danie na lato. Lekkie, pełne warzyw, kolorowe i tylko kilka składników. Pomidory, kalafior, ziemniaki, zioła i przyprawy. Może stanowić dodatek do mięsa. Jednak w letnie upały polecam jako samodzielne danie.
Pieczone pomidory z kalafiorem - baked tomatoes and cauliflower - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jak to zrobić?
- pokrój ziemniaki w plastry, tak aby było 6
- plastry ziemniaków i różyczki kalafiora blanszuj w wodzie 2-3 min.
- pomidory sparz wodą, obierz ze skórki, przetnij na połowę, lekko wydrąż
- miąższ z pomidorów dodaj do marynaty
- wysmaruj naczynie żaroodporne
- ułóż w nim plastry ziemniaków, połóż na nich różyczki kalafiora, polej marynatą
- połóż na kalafiorze połówki pomidorów, skrop oliwą
- włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarniki i piecz około 40-45 min.
Komentarze