Pieczone pomidory

  • wyświetlono: 147 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dobrze smakują z upieczonym na grillu pieczywem, a zmiksowane są bardzo dobrym dodatkiem do mięs przyrządzanych na grillu.

Doraa
  • 10 porcje
  • Łatwy

Składniki

- pomidory: 5 sztuk
- czosnek: 5 ząbków
- miód: 10 łyżeczek
- tymianek świeży (10 gałązek i dodatkowo 1 łyżeczka listków tymianku): 10 sztuk
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- sól (do smaku): 10 szczypt

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone pomidory

  • 1. Pomidory przekroić na pół, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, lekko posolić.
  • 2. Skropić oliwą, (można też je lekko posolić) nałożyć miód, na każdą połowę pomidora położyć kilka plasterków czosnku, posypać tymiankiem.
  • 3. Zapiekać w piekarniku ok. 1 godziny w temp. 180st. Przed końcem pieczenia rozłożyć na pomidorach gałązki tymianku.
  • 4. Podawać do pieczywa, do grillowanych mięs. Pomidory po upieczeniu można zmiksować blenderem (przed miksowaniem należy obrać je ze skórki) i podawać w formie dipu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latona_grillatymianek świeży

Komentarze

Podobne przepisy

DROBIOWY PASZTECIK Z SUSZONYMI POMIDORAMI I ORZECHAMI BEZ PIECZENIA

Dodane przez: monikaT83

DROBIOWY PASZTECIK Z SUSZONYMI POMIDORAMI...

Pasztecik możecie spożytkować zaraz...

image-0j03cp9

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pełnoziarnista kanapka z pieczonym indykiem,...

Przepis pochodzący z Książki z...

Pieczeń z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki

Dodane przez: MałaMi

Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami,...

Taka pieczeń to idealny dodatek...

Faszerowane pomidory

Dodane przez: PolskaGotuje

Faszerowane pomidory

Pyszne faszerowane pomidory. Danie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE