Pieczone pomidory

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dobrze smakują z upieczonym na grillu pieczywem, a zmiksowane są bardzo dobrym dodatkiem do mięs przyrządzanych na grillu.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory: 5 sztuk
    - czosnek: 5 ząbków
    - miód: 10 łyżeczek
    - tymianek świeży (10 gałązek i dodatkowo 1 łyżeczka listków tymianku): 10 sztuk
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól (do smaku): 10 szczypt

Pieczone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory przekroić na pół, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, lekko posolić.
  • 2. Skropić oliwą, (można też je lekko posolić) nałożyć miód, na każdą połowę pomidora położyć kilka plasterków czosnku, posypać tymiankiem.
  • 3. Zapiekać w piekarniku ok. 1 godziny w temp. 180st. Przed końcem pieczenia rozłożyć na pomidorach gałązki tymianku.
  • 4. Podawać do pieczywa, do grillowanych mięs. Pomidory po upieczeniu można zmiksować blenderem (przed miksowaniem należy obrać je ze skórki) i podawać w formie dipu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy