PIECZONE PODUDZIA Z WARZYWAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny, niedzielny obiad. Pieczone podudzia z ziemniakami i cebulą. :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 2

    Składniki:
    4 podudzia z kurczaka,
    2 duże ząbki czosnku,
    łyżeczka słodkiej papryki,
    łyżeczka curry,
    łyżeczka tymianku,
    łyżeczka rozmarynu,
    łyżeczka bazylii,
    1/2 łyżeczki ostrej papryki,
    5 łyżek oleju,
    10 ml sosu sojowego,
    6 małych cebul,
    10 małych ziemniaków,
    świeżo mielony pieprz i sól,
    4 cienkie plastry masła.

Pieczone podudzia z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej dokładnie mieszam z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i przyprawami, dokładnie smaruję mięso, odstawiam do lodówki.
    W międzyczasie obieram ziemniaki i cebulę, kroję na połówki.
    Na dnie naczynia żaroodpornego układam masło, następnie ziemniaki i cebulę, posypuję pieprzem i solą. Następnie układam mięso, zalewam pozostałą marynatą.
    Całość piekę pod przykryciem około 80 minut w 170-180 stopniach. Chwilę przed wyjęciem mięsa, zdejmuję pokrywkę, aby się zarumieniło.

Porady

Do warzyw możemy również pokroić marchewkę. :)

Komentarze

Podobne przepisy