Pieczone podudzia z kurczaka

5 (190 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Super łatwe danie, zupełnie nie wymagające pracy. Wkładamy podudzia do piekarnika, a one po prostu się pieką … Nie podlewamy wodą. Tłuszcz, który się z nich wytopi w zupełności wystarczy. To danie można zrobić nawet w środku pracowitego tygodnia!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 – 8 podudzi z kurczaka
    3 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej
    0,5 łyżeczki przyprawy do grosa
    0,5 łyżeczki suszonego majeranku
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone podudzia z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200°C. Przyprawy wsypać do miseczki i wymieszać. Podudzia umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym, najlepiej w jednej warstwie. Posypać równomiernie wymieszanymi przyprawami, przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Piec 60 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze około 20 minut.

Porady

jeśli nasze naczynie żaroodporne nie posiada pokrywki, potrawę można przykryć folią aluminiową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować