Pieczone podudzia z cieciorką i pomidorkami koktajlowymi

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Delikatne mięso w słodkawej marynacie, cieciorka i pomidorki koktajlowe. Smaczne danie z piekarnika, przy którym nie ma dużo pracy.

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
    150g ciecierzycy
    ok 400 g pomidorków koktajlowych
    szczypiorek

    MARYNATA:

    1 cebula biała
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki octu jabłkowego
    1/4 szklanki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka miodu prawdziwego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
    1 łyżeczka soli
    pieprz czarny
    parę gałązek tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Pieczone podudzia z cieciorką i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę zalać zimną wodą i odstawić na dobę. Po czym ugotować do miękkości, czyli około 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty umieścić w dużej misce i dokładnie połączyć.
    Oczyszczone podudzia wrzucić do marynaty i wymieszać tak, aby przyprawy obkleiły mięso. Odstawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Dodać ugotowaną i odsączoną cieciorkę. Wymieszać. Mięso z cieciorką wyłożyć do naczynia do zapiekania. Większość cieciorki powinna znaleźć się pod lub między mięsem.
  • 3. Wyłożyć pomidorki koktajlowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C bez przykrycia. Piec przez ok 1,5 godz. Kontrolując czy pomidorki za bardzo nie będą się przypiekać. Gotowe danie posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Smacznego :)

Porady

Mięso można podać z ziemniakami, ale ciecierzyca jest na tyle syta, że nie jest to konieczne. Można zwiększyć jej ilość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Kurczak Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować