Pieczone podudzia z aromatycznymi ziemniaczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wykwintny obiad na niedzielę i nie tylko

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 porcje:

    1 kg ziemniaków
    1 kg podudzi z kurczaka
    kilka pomidorków koktajlowych
    6 łyżek oleju
    przyprawa do skrzydełek
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól
    pieprz

Pieczone podudzia z aromatycznymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dobrze umyć, nie obierać, pokroić na ćwiartki. W dużej misce połowę oleju dokładnie wymieszać z papryką, przyprawą do ziemniaków i ziołami prowansalskimi, dodać pokrojone ziemniaki i wymieszać.

    W drugiej misce połączyć resztę oleju z przyprawą do skrzydełek. Umyte podudzia natrzeć przygotowaną marynatą.

    Pomidorki naciąć na krzyż, posypać odrobiną soli i pieprzu.

    Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przełożyć przygotowane ziemniaczki i podudzia do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 55 minut.

    Na 10 minut przed końcem pieczenia, dodać pomidorki.

    Po upieczeniu podzielić na porcje. Podawać z letnią surówką.

Porady

By podudzia nabrały lekko słodkiego smaku pod koniec pieczenia należy posmarować je odrobiną miodu. Ziemniaczki przed włożeniem do piekarnika można wrzucić na kilka minut do nagrzanej frytkownicy, dzięki temu po upieczeniu będą bardziej chrupiące.

Komentarze

Podobne przepisy