Pieczone podudzia gęsie podane z kaszą jęczmienną darami lasu i pieczoną gruszką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wspaniałe danie idealne na różnego rodzaju spotkania Rodzinne.Takim daniem zaskoczysz każdego.Cudowne połączenie gęsi z grzybkami,buraczkami oraz pieczoną gruszką posmakuje małemu jak i dużemu.POLECAM

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 podudzia gęsie

    rozmaryn świeży

    sól i pieprz do smaku

    2 ząbki czosnku

    torebka kaszy jęczmiennej

    1 duża gruszka

    6 łyżek konfitury żurawinowej'

    1 mała cebula

    200 g świeżych prawdziwków

    olej rzepakowy

    2 łyżki masła extra

    2 ugotowane buraczki

    4 łyżki miodu 4 łyżki octu balsamicznego

    sok z 1/2 cytryny

    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone podudzia gęsie podane z kaszą jęczmienną darami lasu i pieczoną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia myjemy i suszymy ręcznikiem.Przyprawy dokładnie rozcieramy, dolewamy odrobię oleju,podudzia nacinamy wzdłuż i nacieramy przyprawami, przykrywamy folią,odstawiamy na ok.1 godzinę tak aby składniki przegryzły się ze sobą. W tym czasie przyrządzamy buraczki glazurowane. Buraczki kroimy na cienkie plastry. Składniki glazury rozpuszczamy na patelni na niewielkim ogniu. Buraczki przekładamy na patelnię, oprószamy delikatnie solą. Glazurę przesmażamy z buraczkami tak długo,aż zredukuje się, sos ma pokrywać buraczki. Podudzia wyjmujemy z lodówki,podsmażamy z obu stron na patelni z niewielka ilością oleju tak aby skóra przyrumieniła się,ściągamy z patelni,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C ,pieczemy przez ok 1 godzinę,pamiętać aby nie przesuszyć mięsa(ja nacierałam mięso co jakiś czas tłuszczem pozostałym ze smażenia). 15 minut przed końcem pieczenia wkładamy do piekarnika gruszkę. W między czasie nastawiamy kaszę jęczmienną i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.Prawdziwki oczyszczamy,wrzucamy na patelnię, czekamy aż odparuje z nich woda,następnie dodajemy masło oraz posiekaną na drobno cebulkę,smażymy przez ok 5-6 minut,pod koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Upieczone mięso oraz gruszkę wykładamy na talerz,tak samo postępujemy z kaszą,darami lasu oraz buraczkami.Gruszkę przed podaniem napełniamy konfiturą żurawinową.

    Smacznego!

Porady

Danie najlepiej smakuje odrazu po przyrządzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować