Pieczone placuszki z dyni i kaszy jaglanej z sosem tzatziki

4.49 (154 ocen)

  • 45 min

Dzisiejszy obiad był pod znakiem dyni i kaszy jaglanej. Przepyszne, sycące i przede wszystkim zdrowe kotleciki/placuszki (jak zwał, tak zwał) z pierkarnika.W towarzystwie domowej roboty sosu tzatziki smakuje jeszcze lepiej.Proporcje na 7 sztuk.

  • 45 min

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
    250 g dyni
    1-2 jajka
    1 średnia cebula +tłuszcz do podsmażenia
    2 łyżki startego żółtego sera
    sól, pieprz, mielone chilli
    koperek, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone placuszki z dyni i kaszy jaglanej z sosem tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu i ostudzić.
    Dynię obrać i zetrzeć na tarce, posolić, odstawić,odsączyć z wody.
    Obrać, posiekać drobno cebulę, zeszklić na patelni.
    Połączyć ze sobą kaszę, dynię, cebulę i ser żółty.
    Dodać przyprawy, wymieszać.
    Formować placuszki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej (placuszki lubią przywierać).
    Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po połowie czasu pieczenia można odwrócić.
    Podawać na gorąco z tzatzikami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować