Pieczone placki z dyniowo-cukiniowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne placuszki które są pieczone i dzięki temu zawierają mniej tłuszczu. Możemy je podać zarówno na obiad jak i na kolację. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki startej dyni
    1/2 szklanki startej cukinii
    1/2 szklanki startych ziemniaków
    1 łyżka oleju
    1 jajko
    1 łyżka mąki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki białego pieprzu
    1/2 łyżeczki czosnku
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Pieczone placki z dyniowo-cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Starte warzywa przekładamy na cedzak i odsączamy z płynu, następnie przekładamy do miski, dodajemy olej, jajko, mąkę, sól, pieprz biały, czosnek, kurkumę i zioła prowansalskie, mieszamy.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki wykładamy ciasto formując placki.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy