placuszki z cuknini i fasolki z piekarnika z dodatem sera koziego- smaczne, szybkie, delikatne i sycace-polecam.
sa smaczne na ciepło a takze i na zimno.
25 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
1 średnia cukinia
2 garście młodej zielonej fasolki szparagowej
4 łyzki mrożonej kukurydzy konserwowej(lub z zalewy)
80 g sera koziego mialkiego twarogowego
1 jajko
2-3 łyzki maki
sól i pieprz do smaku
szczypta chili
papier do pieczenia
Pieczone placki cukiniowe z fasolką , kukurydzą i serem kozim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy , kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy, mieszamy, odstawiamy na około 15 minut. Następnie wyciskamy dokładnie cukinię, aby pozbyć się z niej wody.
Fasolkę płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy w 1 cm kawałki.
Do cukinii dodajemy kawałki fasolki, kukurydzę , ser kozi, jajko , mąkę oraz przyprawy.Wyrabiamy na jednolitą masę .
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcje ciasta, formujemy niewielkie placuszki,
Pieczemy w 190 stopniach w piekarniku z termoobiegiem do zrumienienia - około 20 minut.
Smacznego.
Komentarze