Pieczone pierożki z mięsem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Z mąki ,margaryny ,twarogu zagniatamy ciasto które wkładamy do woreczka i studzimy w lodówce około godziny.Ciasto można zrobić też dzień wcześniej.
Gotujemy ryż w osolonej wodzie
Cebulę kroimy dusimy na oleju.
Do mięsa mielonego dodajemy uduszoną cebulę,ugotowany ryż doprawiamy solą i pieprzem dodajemy żurawinę ,wbijamy jajko mieszamy składniki farszu
. Ciasto wałkujemy wycinamy krążki,na każdy krążek nakładamy farsz ,ciasto z farszem układamy na foremce ,składamy foremkę i sklejamy pierożek Albo wycinamy krążki szklanką ..Gotowe pierożki układamy na blasze smarujemy wodą i posypujemy sezamem.
Blachy 2 jednocześnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st termoobieg i pieczemy około 20-25 minut.
Komentarze