Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis jest przykładem na to, że z kilku składników możecie przygotować danie niedrogie, w dużej ilości i z pewnością oryginalne. Z podanego przepisu wyszło, około 50 pierożków. Upiekłam pierożki z ciasta na focaccie, do którego dodałam majeranek i kminek. Możecie upieczone zamrozić, po odmrożeniu

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    7 g suszonych drożdży lub kostka świeżych
    szklanka ciepłej, przegotowanej wody
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżeczki suszonego majeranku
    2 łyżeczki kminku
    na farsz
    podwójny filet z kurczaka
    250 g kaszy kuskus
    4 łyżeczki octu balsamicznego
    4 łyżeczki kurkumy
    3 łyżeczki imbiru
    2 łyżeczki ostrej papryki
    oliwa z oliwek, użyłam aromatyzowanej liśćmi laurowymi z różowym pieprzem i chilli
    ponadto
    oliwa do wysmarowania pergaminu i pierożków
    mąka do posypania blatu
    miseczka z wodą do zwilżania rąk przy formowaniu farszu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, wodę, oliwę z oliwek, sól oraz majeranek z czarnuszką i suszone oregano, wyrabiamy ciasto na blacie posypanym mąką przez 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Miskę smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą, układamy ciasto, przykrywamy materiałowym ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 2. Na oliwie z oliwek podsmażamy oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę filety z kurczaka, dodajemy imbir, kurkumę i ostrą paprykę oraz ocet balsamiczny, gdy mięso będzie miękkie, a ocet odparuje doprawiamy do smaku. Przekładamy do głębokiego talerza i rozdrabniamy mięso widelcem.
  • 3. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do kaszy dodajemy kawałki wcześniej przygotowanego kurczaka, mieszamy.
  • 4. iekarnik rozgrzewamy do 200-220 st. Formę do pieczenia wykładamy pergaminem i smarujemy oliwą.
    Wyrośnięte ciasto dzielmy na dwie części, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki.
    Zwilżamy palce i formujemy kulkę z farszu, nakładamy na krążek i zlepiamy.
    Pierożki układamy na formie do pieczenia z pergaminem, smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy na 20 minut do piekarnika.
    Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować