Pieczone pierożki z budyniem

0 (0 ocen)

Przepyszne i szybkie drożdżowe pierożki z budyniowym nadzieniem.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
    25g drożdży świeżych
    0,5 szklanki śmietany 18%
    0,5 kostki margaryny

    Budyń o ulubionym smaku
    Cukier puder do posypania lub jajko i zwykły cukier.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pieczone pierożki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki z budyniem 1. Budyń przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu i odstawiamy do przechłodzenia.

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i śmietanę rozmieszaną z drożdżami. Zagniatamy miękkie ciasto. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki.

    Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy szklanką kółka, na każde kładziemy porcję budyniu i porządnie zlepiamy.

    Przed upieczeniem każdy pierożek możemy zamoczyć z wierzchu w rozkłóconym jajku i przycisnąć do cukru lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

    Pieczemy w 190' ok. 20 minut ( trzeba zerkać bo mi się pieką raz krócej raz dłużej )

    Smacznego!

Porady

Jeśli mamy więcej czasu to do budyniu dodajemy pokrojone jabłko, w tym celu obieramy je ze skórki, kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody z cukrem aż będą miękkie. Takie ciasteczka bardzo szybko znikają ze stołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować