Pieczone pierożki cieciorkowe z makrelą

0 (0 ocen)

Pyszne kruche pierożki z mąki cieciorkowej z farszem z wędzonej makreli.

Składniki:

  • podział składników konkursowy:
    Zestaw B:
    składniki podstawowe:
    500 g mąki z ciecierzycy
    4-5 łyżek passaty pomidorowej
    100 g startego żółtego sera

    składnik podstawowy dodatkowy:
    duża wędzona makrela

    składniki robocze:
    łyżka masła
    pół łyżeczki soli
    około pół szklanki gorącej wody, zależy ile wypije mąka
    roztopione masło do smarowania ciasta
    mąka do podsypania, może być pszenna
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    płatki chili

    dekoracja:
    natka pietruszki

    *****
    podział tradycyjny:
    ciasto:
    500 g mąki z ciecierzycy
    łyżka masła
    pół łyżeczki soli
    około pół szklanki gorącej wody, zależy ile wypije mąka
    roztopione masło do smarowania ciasta
    mąka do podsypania, może być pszenna

    farsz:
    duża wędzona makrela około 300 g
    100 g startego żółtego sera, edamski i gouda
    4-5 łyżek passaty pomidorowej
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    płatki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone pierożki cieciorkowe z makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego, dodajemy sól i miękkie masło, stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto mieszamy końcówką z hakiem do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką i wkładamy do foliowego woreczka, aby nie obsychało.
  • image-0s82376 2. Wykonanie farszu: Rybę obieramy ze skóry i ości, dodajemy passatę pomidorową i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Do zmiksowanej ryby dodajemy starty ser i posiekaną pietruszkę, doprawiamy do smaku przyprawami.
  • image-1dxlj9l 3.
    Z kuli ciasta odkrawamy kawałek nożem i rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą foremki wykrawamy serca. Na serduszku układamy farsz i przykrywamy drugim dokładnie sklejamy za pomocą foremki. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego pierożka smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w 180 stopniach C około 15 minut.
  • image-1l7ue29 4. Gotowe pierożki podajemy z keczupem lub ulubionym sosem np. jogurtowo-ziołowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować