Pyszne kruche pierożki z mąki cieciorkowej z farszem z wędzonej makreli.
Składniki:
podział składników konkursowy:
Zestaw B:
składniki podstawowe:
500 g mąki z ciecierzycy
4-5 łyżek passaty pomidorowej
100 g startego żółtego sera
składnik podstawowy dodatkowy:
duża wędzona makrela
składniki robocze:
łyżka masła
pół łyżeczki soli
około pół szklanki gorącej wody, zależy ile wypije mąka
roztopione masło do smarowania ciasta
mąka do podsypania, może być pszenna
natka pietruszki
sól
pieprz
płatki chili
dekoracja:
natka pietruszki
*****
podział tradycyjny:
ciasto:
500 g mąki z ciecierzycy
łyżka masła
pół łyżeczki soli
około pół szklanki gorącej wody, zależy ile wypije mąka
roztopione masło do smarowania ciasta
mąka do podsypania, może być pszenna
farsz:
duża wędzona makrela około 300 g
100 g startego żółtego sera, edamski i gouda
4-5 łyżek passaty pomidorowej
natka pietruszki
sól
pieprz
płatki chili
Pieczone pierożki cieciorkowe z makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego, dodajemy sól i miękkie masło, stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto mieszamy końcówką z hakiem do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką i wkładamy do foliowego woreczka, aby nie obsychało.
2.Wykonanie farszu: Rybę obieramy ze skóry i ości, dodajemy passatę pomidorową i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Do zmiksowanej ryby dodajemy starty ser i posiekaną pietruszkę, doprawiamy do smaku przyprawami.
3.
Z kuli ciasta odkrawamy kawałek nożem i rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą foremki wykrawamy serca. Na serduszku układamy farsz i przykrywamy drugim dokładnie sklejamy za pomocą foremki. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego pierożka smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w 180 stopniach C około 15 minut.
4.Gotowe pierożki podajemy z keczupem lub ulubionym sosem np. jogurtowo-ziołowym.
Komentarze