Pieczone pierożki

0 (0 ocen)

Smakują wyśmienicie, a są naprawdę łatwe w przygotowaniu

Składniki:

  • CIASTO:
    150 g masła (rozpuszczonego)
    400 g ugotowanych mączystych ziemniaków
    300 g mąki
    1 łyżeczka soli
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    FARSZ:
    0,5 kg mięsa wieprzowego lub drobiowego
    cebula
    sól, pieprz

    DODATKOWO:
    1 jajo
    pęczek szczypiorku

Pieczone pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ:
    Mięso ugotować, zmielić, cebulę obrać, pokroić i usmażyć na złoty kolor, dodać do mięsa. połowę szczypiorku pokroić i także dodać do mięsa. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.

  • 2. CIASTO:
    Ziemniaki obrać, ugotować i zmielić. doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i resztę pokrojonego szczypiorku. Wszystko wymieszać i zarobić ciasto.
  • 3. Ciasto rozwałkować dość grubo, wycinać kółka o średnicy ok. 10 cm. na każdy kłaść łyżeczkę farszu mięsnego i zlepiać jak pierogi, każdy posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • 4. Gotowe pierożki ułożyć na blasze do pieczenia, wcześniej wysmarowanej olejem. Piec ok. 30-35 min w 200*C (aż ładnie się zarumienią)

Porady

Pierożki można polać zasmażonym boczkiem, pokrojonym w małą kostkę.

Komentarze

Podobne przepisy