Pieczone pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ:
Mięso ugotować, zmielić, cebulę obrać, pokroić i usmażyć na złoty kolor, dodać do mięsa. połowę szczypiorku pokroić i także dodać do mięsa. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
2.CIASTO:
Ziemniaki obrać, ugotować i zmielić. doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i resztę pokrojonego szczypiorku. Wszystko wymieszać i zarobić ciasto.
3.Ciasto rozwałkować dość grubo, wycinać kółka o średnicy ok. 10 cm. na każdy kłaść łyżeczkę farszu mięsnego i zlepiać jak pierogi, każdy posmarować rozkłóconym jajkiem.
4.Gotowe pierożki ułożyć na blasze do pieczenia, wcześniej wysmarowanej olejem. Piec ok. 30-35 min w 200*C (aż ładnie się zarumienią)
Porady
Pierożki można polać zasmażonym boczkiem, pokrojonym w małą kostkę.
Komentarze