Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pieczone pierogi z aromatycznym farszem

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - mąka pszenna - 150 g
    - świeże drożdże 10 g
    - śmietana kwaśna 18% - 3 łyżki
    - margaryna - 120 g
    - sól - 1 łyżeczka
    Farsz:
    - szpinak - 250 g
    - ser ricotta - 125
    - czosnek - 2 ząbki
    -sól - d0 smaku
    - pieprz - do smaku
    Dodatkowo :
    - jajko do posmarowania

Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mąkę przesiewamy z solą.

    Dodajemy margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną.

    Składniki siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto.

    Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.

    Każde jeszcze delikatnie rozwałkowujemy.

    Farsz:

    Szpinak drobno siekamy , podsmażamy na łyżce oliwy.

    Dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku.

    Mieszamy z serkiem ricotta.

    Całośc:

    Na środku ciasta kładziemy porcję farszu, przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy.

    Noże możemy wyciąc delikatny wzorek.

    Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy