Pieczone pierogi z soczewicą

4.48 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja rodzina bardzo lubi pierogi. Robię je więc na różne sposoby

Składniki:

  • 30 dag soczewicy
    cebula
    1/4 szkl. oleju
    sól, pieprz

    Ciasto:
    10 dag drożdży
    2 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    2 szkl. mleka
    3 łyżki oleju
    ok. 1 kg mąki
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, siekamy i rumienimy na oleju. Soczewicę gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie. Studzimy i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę razem z cebulą. Doprawiamy.
  • 2. Przygotowujemy ciasto: do lekko podgrzanego mleka dodajemy drożdże, jajka, sól i olej. Mieszamy, wsypując tyle mąki, aby ciasto było luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy ok. 15 minut.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy. Nakładamy farsz. Zwijamy jak strudel i kroimy ukośnie w plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 170 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować