Pieczone pierogi z mięsem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę za pomocą przesiewaka, dodajemy roztopione masło, mleko i sół, następnie zagniatamy ciasto, wyrobioną kulę ciasta przykrywamy np. woreczkiem, żeby nie obeschło i zostawiamy na 30 min. żeby "gluten pracował"
2.Mięso gotujemy do miękkości, obieramy od kości, mielimy przez maszynkę
3.Cebulę i grzyby dusimy, tak by odparować jak najwięcej płynu z grzybów, następnie mielimy je przez maszynkę
4.Zmielone mięso i grzyby łączymy, doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i solą, wyrobiony farsz dobrze jest odstawić do schłodzenia, wtedy stężeje i łatwiej nakłada się go podczas lepienia (świeży jest bardzo luźny )
5.Odcinamy kawałek ciasta, wałkujemy i wycinamy szklanką kółka - nadziewamy każde kółko, zalepiamy i robimy wzorek
6.Do wrzącej osolonej wody z odrobiną oliwy wrzucamy pierogi - gotujemy około 5 minut
7.Jeżeli zostały jakieś pierogi po ugotowaniu :) to by zjeść gorące i chrupiące, nagrzewamy piekarnik na 180'C, blachę wykładamy papierem, ręce natłuszczamy smalcem z gęsi iw każdego pieroga wmasowujemy cienką warstwę smalcu, pieczemy aż się zrumienią
Porady
po upieczeniu, oprócz dużej filiżanki barszczu, same pierogi polewam sosem sojowym
Komentarze