Pieczone pierogi z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami. Ciasto wzięłam z przepisu na włoskie calzone. Pyszne same lub do barszczyku z kiszonych buraków lub żurku a może grzybowej.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
Ciasto calzone:
500 g mąki orkiszowej jasnej lub włoska mąka typu 00 do pizzy
300 ml ciepłej wody
3 g suchych drożdży
1 -2 łyżki oliwy z oliwy
6 g cukru
8 g soli
Farsz:
500 gram kiszonej kapusty
garść grzybów namoczonych i podgotowanych 20 minut
3 łyżki oleju rzepakowego
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz świeżo mielony
cebula
1 łyżeczka kminku ( jeśli lubisz) mielonego
jajko
do posypania: rozmaryn, kminek w ziarnach, czarnuszka
Pieczone pierogi z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuść w letniej wodzie z cukrem. Do miski wsyp mąkę, wlej zaczyn i sól, dodaj oliwę i zagniataj 5-7 minut aż ciasto będzie elastyczne. Odstaw na 1-1,5 godz.
Cebulę posiekaj w kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę oraz kminek następnie dodaj kapustę z grzybami lub kapustę i posiekane namoczone grzyby. Duś mieszając od czasu i czasu ok. 30 minut. Dodaj pieprz, wymieszaj i odstaw. Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na osiem równych kawałków lub więcej i uformuj z niego kulki. Rozwałkuj dość płaskie kółko ok. 0,5-0,7 cm grubości. Na środek ułóż farsz, złóż na pół i zlep pieroga. Odstaw na deskę posypaną mąką. Pierogi posmaruj np. roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem, czarnuszką lub rozmarynem.
Komentarze