Pieczone pierogi z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pieczone pierogi z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami. Ciasto wzięłam z przepisu na włoskie calzone. Pyszne same lub do barszczyku z kiszonych buraków lub żurku a może grzybowej.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto calzone:

    500 g mąki orkiszowej jasnej lub włoska mąka typu 00 do pizzy

    300 ml ciepłej wody

    3 g suchych drożdży

    1 -2 łyżki oliwy z oliwy

    6 g cukru

    8 g soli

    Farsz:
    500 gram kiszonej kapusty

    garść grzybów namoczonych i podgotowanych 20 minut

    3 łyżki oleju rzepakowego

    liść laurowy

    ziele angielskie

    pieprz świeżo mielony

    cebula

    1 łyżeczka kminku ( jeśli lubisz) mielonego

    jajko
    do posypania: rozmaryn, kminek w ziarnach, czarnuszka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi pieczone

Pieczone pierogi z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone pierogi z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami 1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie z cukrem. Do miski wsyp mąkę, wlej zaczyn i sól, dodaj oliwę i zagniataj 5-7 minut aż ciasto będzie elastyczne. Odstaw na 1-1,5 godz.
    Cebulę posiekaj w kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę oraz kminek następnie dodaj kapustę z grzybami lub kapustę i posiekane namoczone grzyby. Duś mieszając od czasu i czasu ok. 30 minut. Dodaj pieprz, wymieszaj i odstaw. Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na osiem równych kawałków lub więcej i uformuj z niego kulki. Rozwałkuj dość płaskie kółko ok. 0,5-0,7 cm grubości. Na środek ułóż farsz, złóż na pół i zlep pieroga. Odstaw na deskę posypaną mąką. Pierogi posmaruj np. roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem, czarnuszką lub rozmarynem.

    Piecz w 220 stopniach C ok. 25-30 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować