Pieczone pierogi z kaszą

0 (0 ocen)

Potrawa jest szczególna bo farszem jest kasza ! :)

Składniki:

  • 400 g mąki
    100 g masła+2 łyżki
    3 jajka
    180 ml mleka+ łyżeczka
    7 g suszonych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżka śmietany 18%
    1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
    200 g kaszy gryczanej
    300 g półtłustego twarogu
    2 cebule
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone pierogi z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 180 ml mleka podgrzać. 100 g masła roztopić w rondelku i lekko ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać suszone drożdże, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, podgrzane mleko, śmietanę, 1 rozkłócone wcześniej jajko oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto.
  • Pierogi z kaszą 2. Kaszę gryczaną ugotować na sypko w solonej wodzie i odstawić do wystygnięcia. Twaróg zemleć, dodaj ugotowaną kaszę i wymieszać. Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na reszcie masła i dodać do kaszy gryczanej z twarogiem. Wbić jedno jajko, doprawić solą oraz resztą pieprzu i całość dobrze wymieszać
  • 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzyć w nie energicznie dłonią w celu usunięcia nadmiaru powietrza, po czym wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek ok 5 mm. Szklanką lub foremką wykroić około średnicy ok. 10 cm.
  • Pierogi z kaszą 4. Na każdym krążku ułożyć porcję farszu i dokładnie zlepiać brzegi, dociskając je palcami. gotowe pierogi układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Pierogi z kaszą 5. Wierzchy pierogów posmarować 1 jajkiem rozkłóconym i 1 łyżeczką mleka. Pierogi piec w temp. 100 stopni przez 25 minut.

Porady

Danie można serwować z gęsta śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować