Pieczone pierogi z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.180 ml mleka podgrzać. 100 g masła roztopić w rondelku i lekko ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać suszone drożdże, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, podgrzane mleko, śmietanę, 1 rozkłócone wcześniej jajko oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto.
2.Kaszę gryczaną ugotować na sypko w solonej wodzie i odstawić do wystygnięcia. Twaróg zemleć, dodaj ugotowaną kaszę i wymieszać. Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na reszcie masła i dodać do kaszy gryczanej z twarogiem. Wbić jedno jajko, doprawić solą oraz resztą pieprzu i całość dobrze wymieszać
3.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzyć w nie energicznie dłonią w celu usunięcia nadmiaru powietrza, po czym wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek ok 5 mm. Szklanką lub foremką wykroić około średnicy ok. 10 cm.
4.Na każdym krążku ułożyć porcję farszu i dokładnie zlepiać brzegi, dociskając je palcami. gotowe pierogi układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
5.Wierzchy pierogów posmarować 1 jajkiem rozkłóconym i 1 łyżeczką mleka. Pierogi piec w temp. 100 stopni przez 25 minut.
Komentarze