Pieczone pierogi z kapustą - ciasto na kefirze

  • wyświetlono: 1140 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest niezwykle smaczne, proste do zrobienia,bardzo fajnie się wałkuje, nie trzeba zbytnio się wysilać. Z nadzieniem można eksperymentować u mnie akurat wersja świąteczna z kapustą i pieczarkami.

Zdjęcie do publikacji.
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

27 szt.
Ciasto:
250 ml ciepłego kefiru
1/3 łyżeczki sody
3 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
ok. 600 g mąki pszennej

Nadzienie:
pół kg kapusty kiszonej
1 duża marchewka
300 g pieczarek
1 cebula
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
przyprawa do bigosu i dań z kapustą kiszona do smaku
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone pierogi z kapustą - ciasto na kefirze

  • Pierogi.1. Kiszoną kapustę pokroić drobniej(jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać)wrzucić do garnka,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty,całość zalać wodą,wrzucić listki i ziele,gotować do miękkości ok.40 min.
    Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na dużą patelnie,zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki.
    Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem,następnie wrzucić odcedzoną kapustę,całość dokładnie wymieszać.
    Dusić ok.15 min.co jakiś czas mieszając,żeby nam się farsz nie przypalił.
    Na koniec doprawić,solą,pieprzem oraz przyprawą do kapusty-do smaku.
    Farsz odstawiamy do przestygnięcia.
  • Pierogi.2. Do dużej miski przesiewamy przez sitko mąkę.
    Do małej miseczki wlewamy ciepły kefir,wsypujemy sodę i mieszamy dokładnie,następnie odstawiamy na 5 min.po tym czasie wlewamy masło oraz solimy,całość przelewamy do miski z mąką i zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto,powinno odchodzić od ręki lub misy miksera.
    Wyrobione ciasto przykrywamy w misce folią spożywczą i odstawiamy na 30 min.przez ten czas stanie się bardziej miękkie.
    Ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość ok.3 mm,wykrawać koła średnicy 9 cm.
    Na każdym krążku ułożyć solidną łyżkę farszu,zlepić brzegi i docisnąć widelcem.
  • Pierogi.3. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem,oraz posypać czarnuszką.
  • Pierogi.4. Piec w temp.180 C do zarumienienia ok.30 min.

Porady

Podawać z ciepłym barszczykiem.
Polecam również ciasto drożdżowe:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pieczone-pierogi-z-kapusta-kiszona-i-pieczarkami

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkipierogisezonowe przysmakikapusta kiszonaWigiliagrzybyświętakolacjaobiadtania kuchniaboże narodzenieimprezadanie postneZ różnych stron światasylwesterz piekarnikaPieczone pierogiPostkolacja wigilijna

Komentarze

Podobne przepisy

pierogi

Dodane przez: Babcia Tereska

PIEROGI Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Takie pierogi mogą być daniem wigilijnym.

image-00k65ib

Dodane przez: TheFudge

Pieczone pierogi z cebulą

Chcesz zjeść niedrogo i smacznie?...

Jagodowe pierogi na kefirze

Dodane przez: mysza75

Jagodowe pierogi na kefirze

Sezonowe pierogi z jagodami i kefirem....

pierogi i ślimaczki

Dodane przez: Babka

Pierogi pieczone z ciasta ziemniczanego

dla miłośników ziemniaków i pasztecików,...

pierogi pieczone z serem

Dodane przez: smak i uczucie

Pierogi pieczone z serem

Drożdżowe pierogi pieczone w piekarniku.

Pierogi pieczone z mięsem

Dodane przez: Reniutka

Pierogi pieczone z mięsem

Zachęcam do przygotowania pieczonych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE