Pieczone pierogi z jagodami

4.5 (148 ocen)

  • 45 min

Są pyszne i kruche- w sam raz do kawy lub na piknik.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    10 dag masła
    2 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżki kwaśnej śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    20 dag jagód
    1 łyżka cukru kryształu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pieczone pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło, żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto.
  • 2. Jagody wymieszamy z cukrem kryształem. Ciasto rozwałkowujemy. Nakładamy porcję jagód, składamy ciasto na pół i szklanką wykrawamy pierogi, tak aby boki się skleiły.
  • 3. Pierożki układamy na blaszce, smarujemy rozkłóconym jajkiem i oprószamy cukrem waniliowym. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować