PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI

  • wyświetlono: 814 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jest idealnym daniem na przyjęcia i obiadokolacje.Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje.Można podawać ją w wersji bezmięsnej.Ja z racji ,że miałam boczniaki - wykorzystałam je w przepisie.Można zamiast nich użyć pieczarek, bądź pominąć grzyby.Pasują też świeże kurki a zamiast ryżu- kasza

duszek
  • 160min

Składniki

Składniki na 3 porcje papryk:

3 szt. czerwonej papryki (kolor zostawiam do wyboru)
70 g ryżu ( niecała torebka )
250 g mielonego mięsa
5 szt. boczniaków
3-4 łyżki posiekanych i obranych ze skórki pomidorów (ja użyłam z puszki)
1 jajko
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
świeże listki oregano
garść zielonej pietruszki
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
kawałek sera feta (opcjonalnie)
starty kawałek mozzarelli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI

  • faszerowane papryki składniki1. Przygotowałam składniki.
  • smażona cebula2. Cebulę drobno pokroiłam i chwilę podsmażyłam na oliwie.
  • boczniaki3. Dodałam starte ząbki czosnku i pokrojone grzyby.
  • zioła4. Podsmażyłam, dodałam przyprawy i zioła.
  • zioła grzyby5. Wymieszałam i przez około 2 minuty smażyłam.
  • mielone mięso ryż6. Do miseczki wsypałam ugotowany ryż.Dodałam zmielone mięso.
  • zioła mięso7. Następnie usmażone grzyby z cebulą i ziołami.

  • zielona pietruszka8. Wsypałam pokrojoną zieloną pietruszkę.
  • jajko9. Na koniec wbiłam jajko i przyprawiłam solą i pieprzem.
  • farsz papryka10. Farsz gotowy.
  • papryka wydrążona11. Papryki umyłam.
    Wykroiłam z nich gniazda nasienne.
    Odkroiłam górną część.
    Można też przekroić je na pół.
  • papryka faszerowana12. Napełniłam je farszem.
  • papryka pomidory13. Na wierzch nałożyłam po łyżce pomidorowego sosu.
    Można też sos wymieszać z farszem.
  • papryka zioła14. Posypałam ziołami.
  • papryka feta15. Można jak ja dodać jeszcze pokrojone kawałki fety.
  • papryka faszerowqana oliwa16. Przykryłam papryki odkrojonymi wcześniej kawałkami. Wstawiłam je do żaroodpornego naczynia.
    Posmarowałam wierzch warzywa oliwą.
    Podlałam papryki wodą.
  • pieczone faszerowane papryki17.
    Wstawiłam danie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
    Piekłam przez około 50 minut.
    10 minut przed końcem pieczenia, wsypałam do środka papryk startą mozzarellę.
    Jeśli chcecie żeby czas pieczenia był krótszy, można paprykę podgotować
    i dopiero nafaszerować.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataDanie obiadowepaprykakolacjapieczona paprykafaszerowana papryka

Komentarze

Podobne przepisy

Cukinia z ryżem i mięsem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Cukinia faszerowana ryżem i mięsem

Dobre rozwiązanie na przyjęcie...

Faszerowane papryki z mięsem

Dodane przez: Stare Gary

Faszerowane papryki z mięsem

Kolejne faszerowane papryki, tym...

Papryka faszerowana mięsem,ryżem i marchewką

Dodane przez: martula85

Papryka faszerowana mięsem, marchewką i ryżem

Paprykę możemy faszerować różnymi...

Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem

Dodane przez: Milena127

Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem

Sezonowe warzywo, które często...

Papryki faszerowane

Dodane przez: madziawlo

Papryki faszerowane mięsem mielonym

W okresie "paprykowym" zawsze robię...

Gołąbki

Dodane przez: asiapolak

Gołąbki faszerowane ryżem i mięsem

Gołąbki z kapusty należą do najpopularniejszych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE