Jeśli dalekowschodnie smaki są Wam bliskie, lubicie bogactwo smaku tych kuchni, lekką ostrość i cenicie sobie prostotę w kuchni, ten przepis jest zdecydowanie dla Was.
25 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg podudzi ,pałek lub udek z kurczaka
2 średnie cebule
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka garam masala
3-4 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki jasnego sosu sojowego
sól
pieprz
200 ml mleczka kokosowego
koperek
Pieczone pałki kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso umyj i osusz. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
2. Pastę curry wymieszaj z sosem sojowym, oliwą i pozostałymi przyprawami. Powinna powstać półpłynna marynata do mięsa. Pokryj nią dokładnie mięso z każdej strony.
3. Cebulę pokrój w piórka, czosnek lekko rozgnieć. Dodaj do mięsa. Przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
4. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wstaw zamarynowane mięso pod przykryciem i piecz 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij naczynie, zdejmij przykrycie i zalej kurczaka 200ml mleczka kokosowego.
5. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 15 minut bez przykrycia, aby mięso się zarumieniło, a sos zgęstniał,posyp koperkiem.
6. Podawaj z makaronem lub ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam te na bazie sałaty z lekkim winegretem.
Komentarze