niewielkie paczki nadziane duza iloscia dzemu mirabelkowego- do nadziania mozna uzyc innego dzęmu lub marmolady.polecam
2 godz. 10 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
1\2 kg mąki pszennej
+ maka do podsypywania ciasta
5 dag drożdży
5 dag cukru kryształu
1 opakowanie cukru z prawdziwa wanilia
3\4 szklanki mleka
3 żółtka
1 jajko
1 łyzka roztopionego masła
1 łyzka spirytusu
szczypta soli
oraz słoiczek dzemu , ja uzyłam dżemu z mirabelek ( własnej roboty)
oraz wiórka i cukier puder do oprószenia
do smazenia najlepiej smalec około 1 kg.
Domowe pączusie z dżemem mirabelkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszam, dodaje łyzeczke cukru, 2 łyzki maki, troche ciepłego mleka mieszam.
Rozczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrosniecia.
Żółtka , jajko i cukry ucieram.
Mąkę przesiewam , dodaje sól.
Mąke łącze z rozczynem,dodaje utarte jajka, mleko i spirytus.Wyrabiam ciasto , foruje kule i odstawiam w ciepłe miejsce na 50-60 minut.
Po wyrosnieciu wałkuje , wykrawam krazki,
Na każdym krążku układam po 1/2 łyżeczki dżemu z mirabelek zlepiam i formuje owalne kulki. Układam je zlepioną stroną w dół na posypanej mąką stolnicy, przykrywam ściereczką .
Gdy podrosna , smażę na rozgrzanym smalcu - na tłuszcz wrzucam tak by zlepiona strona znalazła sie ku górze). Po usmazeniu odsączam na papierowowym ręczniku.
Gdy wystygną, posypuje drobnymi wiorkami i cukrem pudrem, smacznego:)
Komentarze