Pieczone pączki na oliwie nadziewane marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania
z drożdży cukru i mleka robimy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia . Mąke przesiewamy do miski, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże oraz oliwę i pokrojoną w kostkę skórkę pomarańczową. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta na każdy nakładamy marmoladę, formujemy pączki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie pieczemy w 180 stopniach przez około 10-15 minut. po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem . Z tej porcji wychodzi około 10 pączków.
Porady
Pączki smakują doskonale nadziewane budyniem lub masą kajmakową.
Komentarze