Pieczone pączki na oliwie nadziewane marmoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Odchudzona wersja tradycyjnych pączków

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki
    250 g mąki pszennej
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    30 g drożdży
    5 łyżek cukru
    5 łyżek oliwy z oliwek
    marmolada różana
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pieczone pączki na oliwie nadziewane marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania
    z drożdży cukru i mleka robimy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia . Mąke przesiewamy do miski, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże oraz oliwę i pokrojoną w kostkę skórkę pomarańczową. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta na każdy nakładamy marmoladę, formujemy pączki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie pieczemy w 180 stopniach przez około 10-15 minut. po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem . Z tej porcji wychodzi około 10 pączków.

Porady

Pączki smakują doskonale nadziewane budyniem lub masą kajmakową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować