Pieczone pączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Zamiast tradycyjnych skąpanych w tłuszczu pączków - zachęcam do spróbowania pączków pieczonych.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    70 g drożdży
    150ml ciepłego mleka
    100 g cukru
    5jajek
    łyżeczka soli
    opakowanie cukru waniliowego
    200 g miękkiego masła
    ulubione dżemy, konfitury
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pieczone pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok 10minut aż zacznie pracować.
  • 2. W tym czasie w dużej misce mieszamy mąkę, cukier,cukier waniliowy sól. Gdy zaczyn będzie gotowy dodajemy go i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy jajka i wyrabiamy na gładką masę.
    Na końcu stopniowo dodajemy masło i wyrabiamy kolejne kilka minut.
  • 3. Ostawiamy pod ściereczkę w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • 4. Po tym czasie ciasto traktujemy "brutalnie" udając je raz pięścią. Następnie wyjmujemy na blat obsypany mąką i palcami formujemy placek o grubości około 1cm.
  • 5. Za pomocą np. szklanki wykrawamy z ciasta kółka. Na jego środek wykładamy łyżeczkę dżemu, zamykamy jak na pieroga, a następnie formujemy delikatnie kulkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • 6. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępy, bo ciasto jeszcze urośnie.Odstawiamy na 20minut, po tym czasie pieczemy w partiach, w temperaturze 180 stopni około 15minut.
  • 7. Ostudzone dekorujemy lukrem, czekoladą, skórką pomarańczową, kolorową posypką etc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować