Pieczone omlety z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier lub zamiennik i ubijamy jeszcze przez moment. Następnie dodajemy żółtka i mąkę, miksujemy tylko do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę rozprowadzamy przy pomocy łyżki na 4 równe koła. Pieczemy przez około 10 minut. Po tym czasie omleciki odklejamy od papieru, składamy na pół i umieszczamy pionowo w szklankach, aby ostygły i nabrały kształtu.
Schłodzoną śmietankę lub stałą część mleka kokosowego ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder lub miód i miksujemy.
Omleciki nadziewamy dżemem truskawkowym I przygotowanym kremem. Dekorujemy półplasterkami kiwi i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze