Pieczone ogórki nadziane mięsem mielonym

5 (170 ocen)

  • 50 min

Takie ogórki dobrze smakują z ryżem lub ziemniakami,ale równie dobrze sprawdzą się na zimno jako przekąska podana z białym pieczywem.

  • 50 min

Składniki:

  • Około 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

    3 ogórki

    3 ząbki czosnku

    czerstwa bułka

    1 jajko

    pęczek koperku

    pęczek natki pietruszki

    170 ml śmietany 18%

    2 łyżeczki mąki

    -pomidorki koktajlowe

    -kilka łyżek tłuszczu

    -sól,pieprz i ostra papryka do smaku

Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ogórki nadziane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hih0tx 1.

    Mięso połączyć z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką,rozdrobnionym czosnkiem,jajkiem,drobno posiekaną natką i połową drobno posiekanego koperku.Przyprawić solą,pieprzem i papryką do smaku.

  • image-0o4krv2 2. Ogórki obrać,przekroić wzdłuż na dwie nierówne części(tak na około 1/3 szerokości).Nożykiem lub specjalną łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne.
  • image-058ax3c 3. Mięsną masą wypełnić większe części ogórka tak aby wystawała nad powierzchnię,przykryć cieńszą częścią.

  • 4. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu,polać tłuszczem .Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia w temp.220 st.C przez około 20 minut ,następnie polać śmietaną wymieszaną z mąką ,zmniejszyć temperaturę do 200 st. piec jeszcze przez około 15-20 minut.Po upieczeniu wierzch obsypać pozostałym drobno posiekanym koperkiem oraz rozłożyć pokrojone w plasterki lub na połówki pomidorki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować