Pieczone ogórki nadziane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso połączyć z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką,rozdrobnionym czosnkiem,jajkiem,drobno posiekaną natką i połową drobno posiekanego koperku.Przyprawić solą,pieprzem i papryką do smaku.
2.Ogórki obrać,przekroić wzdłuż na dwie nierówne części(tak na około 1/3 szerokości).Nożykiem lub specjalną łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne.
3. Mięsną masą wypełnić większe części ogórka tak aby wystawała nad powierzchnię,przykryć cieńszą częścią.
4.Ułożyć w żaroodpornym naczyniu,polać tłuszczem .Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia w temp.220 st.C przez około 20 minut ,następnie polać śmietaną wymieszaną z mąką ,zmniejszyć temperaturę do 200 st. piec jeszcze przez około 15-20 minut.Po upieczeniu wierzch obsypać pozostałym drobno posiekanym koperkiem oraz rozłożyć pokrojone w plasterki lub na połówki pomidorki
Komentarze