Tak podany schab jest sycący a przy tym czujemy się lekko po obiedzie. I jak zwykle pięknie prezentuje się na talerzu, a ja bardzo lubię gdy jedzenie jest nie tylko smaczne, ale i ładne.
40 min
Dla 2 osób
Składniki:
4 plastry schabu bez kości
2 duże różyczki kalafiora
70 g mrożonej fasolki szparagowej
70 g mrożonego bobu
1/2 czerwonej cebuli
2 cm marchewki
40 g sera żółtego
sól, pieprz
po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,majeranku i czosnku granulowanego
1 łyżeczka sosu z papryczek jalapenio
Pieczone miseczki schabowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa przełożyć do rondla, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Następnie kalafior podzielić na mniejsze cząstki, fasolkę przekroić na pół, a bób obrać ze skorupek. Przełożyć całość do miski. Dodać pokrojoną na cienkie plasterki cebulę. Zetrzeć marchewkę na drobnych oczkach (w tym przepisie marchewka stanowi rolę przyprawy). Ser zetrzeć na dużych oczkach lub jeśli dysponujecie serem w plastrach pokroić go na małe kawałki. Dodać do miski z warzywami, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem z jalapenio. Wymieszać.
2.Mięso umyć, osuszyć. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. W miseczce wymieszać wszystkie sypkie przyprawy i natrzeć nią kotlety schabowe. Następnie rogi mięsa spiąć 2-3 wykałaczkami tworząc kształt miseczki. Do każdej miseczki nałożyć warzywa z serem ( obficie).
3.Z folii aluminiowej oderwać cztery średniej wielkości arkusze. Posmarować je odrobiną oleju. Każdą miseczkę ułożyć osobno na folii i dobrze zamknąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st z termoobiegiem i piec około 30 -35 minut. Wyjąć z folii, podawać ( ten wyjątkowy raz wykałaczki można zostawić i każdy sam sobie je usunie podczas jedzenia). Smacznego!
Komentarze