Polecam najpierw marynowane w przyprawach i cebuli , a nastepnie pieczone mięso królika. Jest ono smaczne, soczyste miękkie i zdrowe:)
2 godz. 10 min
Składniki:
1 średniej wielkości królik
4 cebule
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka przyprawy do pieczonego kurczaka
pieprz kolorowy,
2 -3 liscie laurowe
sol himalajska
około 50 g masła
tłuszcz do wysmarowania naczynia
Pieczone mięso królika z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika umyć, pokroić na kawałki , ułozyć w półmisku.
Cebule obrać i pokroić w pióra.
Wszystkie przyprawy z soba zmieszac.
Każdy kawałek mięsa natrzec mieszanką przypraw, obłożyc cebula i odstawić na kilka godzin.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i ułozyc w nim mięso razem z cebulą i listkami laurowymi.
Na wierzch położyć kawałki masła.
Naczynie żaroodporne, przykryć pokrywka i wstawić do piekarnika.
Piec w 150 stopniach przez 60 minut a nastepnie zwiekszyc temp do 200 stopni i piec kolejne 30 minut.
Komentarze