Pieczone marchewkowe pączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Czy pączki mogą być dietetyczne..? Pieczone marchewkowe pączki są zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne smażone pączki. Małe kuleczki z wyczuwalną nutą marchewki, imbiru i skórki pomarańczowej smakują rewelacyjnie! Coś mi się wydaje, że nie jedna z Pań dbających o linię chętnie po nie sięgnie

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦260 g mąki pszennej typ 500
    ◦1 łyżeczka drożdży instant
    ◦25 g masła
    ◦60 ml ciepłego mleka
    ◦110 g cukru
    ◦½ łyżeczka soli
    ◦½ łyżeczki mielonego imbiru
    ◦½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ◦2-3 łyżeczki skórki pomarańczowej
    ◦1 jajko
    ◦1 żółtko
    ◦150 g puree z marchewki

    Dodatkowo:
    ◦½ szklanki cukru
    ◦1 łyżeczka mielonego imbiru
    ◦20 g masła
    ◦1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Pączki pieczone

Pieczone marchewkowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie puree z marchewki:
    Marchewki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane marchewki przeciskamy przez praskę na puree lub mielimy w maszynce do mięsa.

    Przygotowanie ciasta na pączki:
    25 g masła rozpuszczamy i odstawiamy żeby przestygło. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i również odstawiamy. W misce mieszamy puree z marchewki, jajko, żółtko, rozpuszczone masło, cukier, przyprawy i skórkę pomarańczową. Wlewamy mleko z drożdżami i ciągle ucierając stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto przekładamy po posmarowanej olejem miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

    Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką powierzchni (ok. 1 ½ cm grubości) i za pomocą kieliszka wycinamy okrągłe pączki, które układamy na blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z pączkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na godzinę do wyrośnięcia.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Blachę z pączkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut.

    W międzyczasie rozpuszczamy 20 g masła. ½ szklanki cukru mieszamy z łyżeczką imbiru. Upieczone pączki smarujemy delikatnie masłem i wsadzamy do cukru wymieszanego z imbirem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować